מאת: זיו מנור, צילום:
חג המצות , האביב והחירות מופיע במקרא, הראשון מבין שלושת הרגלים, ומציין את יציאת בני ישראל ממצרים מעבדות לחרות , בסעודת חג הפסח נהוג לשתות הרבה יין בנוסף לארבע כוסות שיש לשתותן במהלך ליל הסדר.
החג מתאפיין במפגשים משפחתיים וחברתיים רבים , חג בו נהוג לשתות יין , לארח ולהתארח עם יין במדור מובאים טיפים ועצות שימושיות, יינות מומלצים, הכנת פונץ וקוקטיילים מיוחדים לסעודת החג, קריאה מהנה.
עצות שימושיות לבחירת יין לארוחת החג
יינות רצוי לקנות בחנויות בהן קיימת הקפדה על אכסון היין בשכיבה,
בטמפרטורה קרירה ושמדור היינות הינו בעל תחלופה מהירה.
בעת קניית היינות יש לשים לב לשנת הבציר המופיעה על התווית –
יינות לבנים ויינות רוזה רצוי לקנות משנות הבציר האחרונות.
אם צבעם של היינות הלבנים היבשים והחצי יבשים צהבהב מדי, רצוי שלא לקנותם.
צבע כזה עלול להצביע על אסון לקוי של היין.
אם גובה היין בבקבוק נמוך מהרגיל (3 ס"מ מצוואר הבקבוק) רצוי שלא לקנותו.
מזיגת יינות בארוחת החג
מבחינת סדר הגשת היינות בארוחה – מומלץ להתחיל מהקל לכבד :
המנות הראשונות יש ללוות עם יין לבן יבש , את המנות העיקריות מומלץ ללוות עם יין אדום יבש
ואת הקינוחים עם יין מתוק קר מאוד
יש על טמפרטורת ההגשה , יינות לבנים בסביבות 5 מעלות , יינות אדומים – 18 מעלות.
את היינות האדומים רצוי לפתוח כשעה לפני ההגשה על מנת שיוכלו "לנשום" ומומלץ למזוג לדיקנטר על מנת שיוכלו "להיפתח" , את הלבנים רצוי לפתוח מול האורחים ולשים בתוך שמפניירה על מנת לשמור על הטמפרטורה הקרה של היין,
בעת פתיחת היין – יש להסיר את החלק העליון של הקפסולה , ולחלוץ את פקק השעם.
יש לשים לב כי אם פקק השעם רטוב "מקצה לקצה" סימן שהיין מקולקל.
הסרת כתם יין
בכדי להסיר כתמים ישנים של יין אדום ישנם כמה טיפים שימושיים:
ניתן להשרות בתמיסה מרוכזת של מים ושמפו או מים ואבקת כביסה או להשרות בחלב חם לשטוף היטב במים ולייבש.
יקבהרצוג
משפחת הרצוג מתמחה בהכנת יין מאז המאה ה ,- 19 פיליפ הרצוג אבי המשפחה ייצר יינות לחצר המלוכה ואף זכה בשל כך לתואר ברון מאת הקיסר פרנץ יוזף שהוקיר מאד את פועלו.
בשנת 1999 העביר נכדו יוג'ין את תעשיית היין לארצות הברית ובשנת 1999 רכש עם בניו את מניותיה
של החברה לייצור יין בהפעלו והעניק לה את השם "רויאל ויין" "יין מלכות" ע"ש פיליפ סבו.
בשנת1985 התרחבה פעילות היין של ההרצוגים לקליפורניה. נרשמה להם הצלחה מרשימה ביותר בתעשיית היינות מזני הענבים המשובחים בקליפורניה כולל נפה וסונומה. העבודה המשותפת עם היינן הקליפורני הנודע ג'ו הורלימן הביאה את חברת רויאל ויין להצלחה והכרה כלל עולמית, שבלטה במיוחד על רקע הרנסאנס שחל בתחום היין בקליפורניה.
הרצוג סינגלויניארד קברנה סובניון
HerzogSingle VineyardCabernet Sauvignon
עמק נפה, יין עשיר בעל גוף מלא המכיל טעמי שזיף בשל, דובדבן שחור וקסיס.
טאנינים מוצקים המוגבלים בניואנסים של מתיקות מעודנת של עץ אלון וסיומת ארוכה , מכיל 24.8% אלכוהול.
הרצוג מרלו
Merlot Central Coast
יין מרלו קלאסי. מאופיין בניחוחות דובדבנים ועשבי תבלין, מכיל 14% אלכוהול.
קובננט שרדונהלבן עמקנפה
Covenant Chardonnay Lavan Napa Valley
שרדונה לבן מבית קובננט, יין בסגנון עשיר, אקזוטי ויחודי. הותסס ויושן בחביות עץ אלון צרפתיות במשך 21-24 חודשים. יין
בעל מרקם עשיר וחלק, מתאפיין בחמוציות עדינה לשם איזון. מלווה בטעמי אגס, תאנה, הדרים ואלון קלוי. מכיל 24% אלכוהול
יקב פסגות
כבר כעשרים שנה מתגוררת משפחתו של יעקב ברג בישוב פסגות מצפון לירושלים- 900 מ' מעל פני הים ואקלים ייחודי, ומגדלת דובדבנים, נקטרינות וענבי מאכל. את הכרם הראשון הם נטעו ב- 1998, וכשהתחילו לבצור ב- 2001 קיבלו הרבה פניות מיקבי בוטיק שחמדו את ענביהם. לאחר ניסיון לייצר את היין ביקבים הגדולים שפגעו באיכותו החליט יעקב להקים יקב שישמור על איכותם הגבוהה של הענבים. וב2003 התחיל לייצר את היינות הידועים של פסגות.
כאשר סללו כביש ליד היקב, פער הטרקטור בור. יעקב ראה שהבור מכוסה ונכנס אליו, והזמין למקום ארכיאולוג אוונגליסט. הם חפרו ידנית במשך חודשיים, ומצאו מערה מתקופת בית שני שהייתה יקב עם הציוד שלו.
'פרת' 2011 – יין בסגנון פורט
יין 'פרת' 2011, הוא יין בסגנון פורט המורכב מבלנד של שלוש שנות בציר ומשילוב ייחודי של מספר זני ענבי יין איכותיים. היין יושן בחביות עץ אלון בנות ארבע שנים, כאשר החביות מוצבות בשמש הים תיכונית, תהליך המוסיף ליין ארומות וטעמים מיוחדים. היין בעל 20% אלכוהול.
'פרת' 2011 מתאפיין במתיקות עשירה וקטיפתית מעודנת המתבטאים בטעמי שוקולד, קפה פירות ותבלינים.
שרדונה 2012
הופק מענבי שרדונה אשר נבצרו בכרמי הרי ירושלים.
התירוש הותסס בטמפ' נמוכה בחביות עץ אלון צרפתיות חדשות ויושן על השמרים (Sur-lie במשך 8 חודשים.
היין מצטיין בארומות מרעננות במיוחד ועשיר בטעמי אגס, תפוח ירוק ופרות טרופיים באיזון עדין.
קוקטיילים מקוריים לסעודת פסח
קוקטייל אפיקומן סאוורAfficoman Sour Cocktail
המצרכים:
80 מ"ל ליקר פסיפלורה יקב מורד
20 מ"ל סאוור
60 מ"ל נקטר מנגו פסיפלורה
10 מ"ל משקה מרוכז תות שדה
אשכולית אדומה
כוס קוקטייל
אופן ההכנה:
½ מכלי הקיבול של השייקר ממלאים בקרח, מוסיפים את כול המרכיבים למעט הנקטר מנגו פסיפלורה ומשקשקים היטב.
הצעת הגשה:
מסננים את הקוקטיל ללא הקרח ל ½ כוס קוקטייל
משלימים עם הנקטר מנגו פסיפלורה ומקשטים עם פלחי אשכולית אדומה.
קוקטייל אביבי וקייציSummer Cocktail
המצרכים:
120 מ"ל ליקר רימונים יקב מורד
20 מ"ל וודקהואן גוך מלון
60 מ"ל מיץ חמוציות
60 מ"ל סוואר
חמוציות
כוס גבוהה וצרה
אופן ההכנה:
ממלאים את השייקר בקוביות קרח, מוזגים את הליקר רימונים והסוואר משקשקים עד שלא שומעים את הקרח, מוזגים לכוס גבוהה וצרה עד לכדי חצי מגובה הכוס ומשלימים עם מיץ חמוציות.
הצעת הגשה:
לוקחים חמוציות ומניחים בתחתית הכוס.
קוקטייל טרופי אביבי Tropical Cocktail spring
המרכיבים:
20 מ"ל לימונצ'לו
20 מ"ל סאוור
60 מ"ל משקה קל לימונה לואיזה ולמון גראס
תפוחים ירוקים
תפוחים אדומים
כוס מרטיני
אופן הכנה :
מוזגים את הליקר והסאוור לכוס מרטיני וסוגרים עם המשקה קל לימונה לואיזה ולמון גראס
הצעת הגשה: חותכים פרוסות תפוחים דקות ומניחים על שפת הכוס.