כתבה מצולמת. כתב וצילם: ישראל פריידין.
בחודש יוני מתקיימת ההתכנסות השנתית של אווזי הצפון (שנקראים גם או אווזי הקוטב או אווזי השלג). מאות אלפים צובעים את ערוץ הנהר בצבע לבן מקסים. בהתכנסות הזאת הם בוחרים בן או בת זוג לכל החיים.
אווזי השלג עורכים מפגשי קינון גם בגרינלנד, בקנדה, באלסקה, ובקצה הצפון-מזרחי של סיביר, ובחורפים הם נודדים לאזורים חמים יותר בצפון אמריקה – מדרום-מערב קולומביה הבריטית, דרך ארצות הברית ועד מקסיקו. חלקם עושים את דרכם לאירופה.
בחודש אוקטובר השנה יצא לי לצפות בהם בערוץ נהר הפרייזר באזור ריצ'מונד, בחלק הדרומי של ונקובר. צפיתי בלהקות שמנו אלפי פרטים; חלקם עסקו במפגשים חדשים ובריענון יחסים ארוכי שנים, אחרים שטו להם בניחותא על פני הנהר, מרוצים מהמפגש. אבל בכל תמונה פסטורלית יש מי שמפר את השלווה.
בערוץ הנהר חיים גם דורסים וביניהם הבז הנודד, שכמו הברווזים שמח גם הוא למפגש השנתי שהתרחש לנגד עיניו וכנראה הזכיר לו את השנה שעברה.
הבז הנודד שייך למשפחת הבזיים מסדרת דורסי היום. גודלו כגודל פרגית; אורך גופו של הזכר כ-40 ס"מ ואורך גופה של הנקבה מגיע עד ל-48 ס"מ, ומוטת הכנפיים היא כמטר ויותר.
הבז הנודד צד ציפורים בעיקר במעוף. הוא מתייצב בגובה רב תוך כדי רפרוף כנפיים, צופה למרחבי השמים שמתחתיו, וכשהוא מגלה טרף זמין הוא נכנס לצלילה מהירה ומתנגש בו באמצעות טפריו החזקים והחדים. הטרף נהרג בדרך כלל כתוצאה מהמכה. לפעמים, בעיקר כשמדובר בטרף כבד, הבז צד גם על הקרקע.