תמצאו אותנו ב-FaceBook
טבע הדברים

טבע הדברים

ילדי טבע הדברים


חי דשות מהספארי

מאת: שגית הורוביץ


צילום: טיבור יגר


גרסת pdf של הכתבה (קבצים אלה הם גדולים ולוקח להם זמן להטען)





קרא עוד...

 



 

לאַחַר חיפּוּשׂים קדחתניים שֶנִמשכוּ כמה שנים, סוף סוף נִמצאה עצלנית בּגן החיוֹת קרפלד שֶבּגֶרמַניָה. לַנקֵבה שֶקיבּלה את השֵם המתאים כּל כּך, לייזי (עצלן באנגלית), מַמתין בַּספארי בּקוצֵר רוּחַ שון, עצלן בּן עשר.

 

כּתבנוּ עמית בּטֵל מְסַפֵּר כּי כּבר שָלוש שָנים שבַּספארי בּרמת גן מחפּשׂים בּקדחתנוּת נקֵבת עצלן עבור שון. שון הגיעַ לַספארי לִפנֵי שנים אחדות מִקָנָדָה עם הנקֵבה לי, אלא שֶזו מתה זמן קָצר לאַחַר הגעָתה. מֵאז הֵחלוּ בַּספארי בחיפּוּשׂים אחר נקֵבה חדשה.

ד"ר אמליה טרקל, זואולוגית הספארי, סיפּרה כּי יָצרה קֶשר עם מתאֶמת העצלנים בּאֵירוֹפָּה, מעֵין שדכנית של עצלנים שֶניסְתה בּמֶשך שנים לִמצוא שידוּך מַתאים וּללא קשר דם לָעצלן הַיִשׂראלי. לאַחַר חיפּוּשׂים רבּים וּשנות המתָנה לא מעטות נִמצאה העצלנית בּגֶרמַניָה.

החודש, אחרֵי טיסה של ארבּע שָעות בִּמטוס נוסעים של לופטהנזה, נחתה בָּאָרץ לייזי, העצלנית. היא הִצטרפָה לַתצוּגה של שון, הכּולֶלת בֵּין השאָר גם כמה איגוּאנות וצבּים אדוּמֵי-רֶגל.

האמת היא שֶבֵּינתַיים אֵין בֵּין השניים קֶשר קָרוב בִּמיוּחד, אֲבָל מִכֵּיוון שֶמדוּבּר בעצלנים הם עושׂים הכּול לאט וּבעצלנוּת וּבַספארי מקווים כּי בקרוב הם יִהיוּ חברים ואף יביאוּ לעולם עצְלנים קְטנטנים ועצלים.

העצְלנים חַיים על צמרות הָעֵצים בּיערות הגֶשם של דרום אָמֶרִיקָה (מִמִזרח לָאַנדִים, בּקוֹלוּמבּיָה, גִינֶיאָה, אֶקוודוֹר, פרו וּצפוֹן בּרָזִיל).

עמית מדַוֵוחַ כּי מדוּבּר בּחיה שֶממעֶטת לנוּעַ וּמַרבה לישון, היא ישנה כ- 15 שָעות בימָמה. עצלן אוכל כ - 250 גרם ביום. מזונו כּולֵל: מְעַט פֵּירות וּבעיקר ירקות שורש. שון העצלן שבּספארי מחבֵּב בּעיקר בּטטות.

העצלנים תלוּיים בִּמהוּפּך על ענְפֵי הָעֵצים, ובתנוּחה זו הם ישנים, אוכלים ומִזדווגים, וגם כּאשר הנקֵבה מַמליטה היא נשארת תלויה על העץ. הם יורדים מֵהעֵץ רק כדי לעבור לעֵץ אחֵר ולעשׂות את צרכיהם. מערֶכת העיכּוּל של העצלנים קצרה יחסית, ולמרות זאת המזון נשאר בּהּ כּחודש ימים. על הקרקע העצלנים נעים בִּזחילה אטית וּמגוּשֶמת.

בדֶרך כלל אלה בּעלֵי חַיים שקטים, אך כּאשר הם מוּטרדים הם מַשמיעים שריקות, קריאות חלשות ואנחות כּאילוּ לומר: "הוי, עִזבו אותי כּבר, אתם לא רואים שֶאני עָיֵיף?".

 

 

ולא רק לָעצלן בַּספארי חיפּשׂוּ שידוּך; גם רוִויטַל, קופת האורנג-אוטן הג'ינג'ית כתומת הפרווה צריכה בּן זוּג.

כּתבְתנוּ לענייני טיסות וּמעברים בָּעולם, מייה טוס מדווחת, כּי החודש, לאַחַר חיפּוּשׂים רבּים, עזבה רוִויטַל בּת השמונֶה את הספארי וטסה הַיישֵר לצָרפַת. בַּספארי קיווּ לִמצוא להּ בַּית מַתאים כדֵי למנועַ ממושון, אביהָ של רוִויטַל, להִזדווג אתהּ וּלהעמיד אתה צאצאים. רק לאחרונה נִמצא להּ בַּית בּגן החיוֹת של אמנוויל שבּצָרפַת. רוִויטַל, שֶהגיעה לפרקה, הועברה לגן חיוֹת מַדהים בּיופיו, ושָם היא אמוּרה להִתאחֵד עם קבוּצת קופי אורנג-אוטן במטָרה לִמצוא להּ שידוּך הולֵם.

 

מדוּבּר בּגן חיות יפה בִּמיוּחד שֶבּו נִבנתה חצֵר שגודלה ארבּעה דוּנמים, הכּולֶלת בּתוכהּ כמה חצרות פּנימיוֹת וחיצוניוֹת וּבהּ שוהים כּעֵת אם וּבתהּ וּשְנֵי זכרים בְּנֵי גילה של רוִויטַל. בּגנֵי החיוֹת האֵירופּים יש צורך גם בּחצרות פּנימיוֹת הנִמצאות בּתוך בִּניין כיוון שקר שם מאוד בַּחורף.

אוּלם מעבר לזֶה, הוּחלט להרבּות בַּחצרות כּדֵי לאפשֵר לַקופים להחליט בּעצמם בּכל פַּעם בּאֵיזו חצֵר הם רוצים לִשהות ועם מי. כּך מְקַוִוים בּגן החיות שהריבּוּי יִגבּר.

קופֵי האורנג-אוטן נִמצאים בּסכּנת הכחָדה חמוּרה בִּמיוּחד. בַּטבע נותרוּ כ-10,000 פּרטים בִּלבַד.

קַיים חשש גָדול שֶבתוך עֶשֶׂר שָנים לא ייוותרוּ אורנגים בַּטבע, וּמְאחר שבּגנֵי החיוֹת יש כּיום רק 576 קופֵי אורנג-אוטן נִראה שֶאם לא יַצליחוּ להרבּות אותם, ובתוֹך 20 שנה לא יישארוּ קופֵי אורנג-אוטן גם בּגנֵי חיוֹת.

גנֵי החיות עושׂים מאמצים כּבּירים כדי ליצוֹר שידוּכים חדשים וּמוּצלחים ולִבנות חצרות מתאימות במטָרה להגדיל את הריבּוּי.

 

בֵּין הספארי לגן החיוֹת של אמנוויל קַיים קֶשר ארוך שָנים. בֶּעבר הִתקבֵּל מגן החיוֹת הַזֶה, פדנג, הטיגריס שלנוּ, ואנחנוּ הֶעברנוּ לָהם ציפּורֵי מגלן ואת הפּילָה קטרינה.

אוּלי לא תַאמינוּ אבל רוִויטַל טסה בִּמטוס נוסעים של אל-על, בלוויית נתי קובץ-תם, המטפֶּלת במחלֶקת האימוּן וההעשָרה של הספארי וּבעבר מטפֶּלת במחלֶקת הקופים. נתי מכירה את רוִויטַל מֵאז שהיא נולדה, ועל כֵּן הוּחלט שֶהיא תִהיֶה המלווה שֶלהּ, בנוסף, תִהיֶה לרוויטל הִזדמנוּת להכּיר ולִלמוד את שיטות האימוּן וההעשָרה של המטפּלים באמנוויל.

 

כּתבנוּ לחידוּשים וּמודרניזציה מִימו דרני הִתרגֵש כּל כּך, עַד שבָּרגע שֶהוּא הגיעַ למערֶכת החדשות שלנוּ הוּא שאל מיד בּהִתרגשוּת: "חבר'ה, תַגידוּ, אתם מַכּירים את השערים הגדולים והַירוּקים שמַפרידים בֵּין בּעלֵי החַיים הצִמחונים הנִמצאים בַּשטח הפּתוּחַ בַּספארי לבֵין הארָיות?" מִימו, שֶהוּא מהיר מַחשבה וּפזיז למדיי, לא הִמתין לַתשוּבה של שאָר הכתבים והעורכים וענה "האמת, מי לא מַכּיר?! הרֵי כּל אחד מִכּם ודאי עמד מֵאחורֵי השער והִמתין בּהִתרגשוּת לִפתיחת השער הרִאשון ואַחר כּך אחרֵי שֶהרכב נִכנס והשער הרִאשון נִסגר, אתם ודאי זוכרים את ההמתָנה לִפתיחת השער השני והַכּניסה המרַגֶשת לַמִתחם הפּתוּחַ של הארָיות. וגם בַּדֶרך לַיציאה יש עוד שנַיים כּאֵלֶה".

אז השערים האלה כּבר עשׂוּ את שלהם, הם נִפתחוּ ונִסגרוּ במֶשך 30 שנה מֵאות אלְפֵי פּעמים. לאחרונה הם הִתחילוּ להִתקלקֵל וּבַספארי נִדרשוּ פַּעם אַחר פַּעם לתקֵן אותם, אז זהוּ, עכשיו כּבר אֵין צורך!

לַספארי הוּזְמנוּ ארבָּעה שערים חדשים, גם הפַּעם גדולים, גם הפַּעם ירוּקים, אֲבָל הרְבֵּה יותֵר מודרניים, הרְבֵּה יותֵר מהירים, מאובזרים בּעֵינַיים אֶלקטרוניוֹת רבּות מאוד וּמיוּחדוֹת, וּבנוסף הם "מרחפים" בָּאוויר, כּלומר המסילה שלהם לא נִמצֵאת ממש על הקרקע אלא מוּגבַּהת ממנה כּך שֶלתוך המסילות יחדרו בּמהלך השנים הבּאות פּחות אבק וּמַים.

אז נכון, זוֹ לא חַיה חדשה בַּספארי, אֲבָל אֶפשר לתֵת גם קצת כּבוד לַשערים שֶעובדים כּבר 30 שנה בִּרציפוּת!

 



 

גיליונות קודמים


חי-דשות - - - גיליון - 171
חי דשות מהספארי - - - גיליון - 173
חי דשות מהספארי - - - גיליון - 175
חי-דשות מהספארי - - - גיליון - 176
חי-דשות מהספארי - - - גיליון - 177
חי-דשות - - - גיליון - 178
חי-דשות - - - גיליון - 179
חי-דשות - - - גיליון - 180
חי-דשות - - - גיליון - 181
חי-דשות - - - גיליון - 182
חי-דשות - - - גיליון - 183
חי-דשות - - - גיליון - 184
חי-דשות - - - גיליון - 185
חי-דשות - - - גיליון - 186
חי-דשות - - - גיליון - 187
משנה מקוק משנה מזל - - - גיליון - 188
חי-דשות - - - גיליון - 189
חי-דשות - - - גיליון - 190
חי-דשות - - - גיליון - 191
חי-דשות - - - גיליון - 192
חי-דשות - - - גיליון - 193
חי-דשות - - - גיליון - 194
חי-דשות - - - גיליון - 195
חי-דשות - - - גיליון - 196
חי-דשות - - - גיליון - 197
חי-דשות - - - גיליון - 198
חי-דשות - - - גיליון - 199
חי-דשות - - - גיליון - 200
חי-דשות - - - גיליון - 201
חי-דשות - - - גיליון - 202


חי דשות מהספאריחי דשות מהספארי